Functionele analyse legt de link tussen business process improvement en IT. Het zorgt ervoor dat de vastgestelde business noden vertaald worden naar IT-behoeften. Wat moet het systeem doen? Hoe werkt het en met welke reeds bestaande systemen moet het kunnen samenwerken? Op basis hiervan worden functionele en niet-functionele specificaties opgesteld.
De niet-functionele specificaties richten zich op de kwaliteitseisen die vooral in het vervolgproces belangrijk zijn: onderhoud, betrouwbaarheid, efficiëntie… De functionele specificaties zijn enorm bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Zij vormen de basis van alle volgende stappen in het proces.
De kwaliteit van je functionele analyse bepaalt de kwaliteit van het eindresultaat.
Hoe zorg je ervoor dat de veranderde behoeften van je business ook vertaald worden in een nieuw of aangepast IT-proces? Een sterke functionele analyse zorgt voor een kwalitatief, aangepast systeem dat perfect draait binnen het bedrijf. Of hoe business en functionele analyse hand in hand gaan.
Het is belangrijk om de functionele specificaties duidelijk te definiëren: wat moet het systeem doen, hoe moet het samenwerken met omliggende systemen.
De kwaliteit van het eindresultaat is recht evenredig met de kwaliteit van de functionele analyse. Het ligt mee aan de basis van een goed systeem én de acceptatie door de medewerkers. Door een duidelijke definiëring kan ook aan de gebruikers duidelijk worden uitgelegd wat er verandert en waarom. Het geeft hen inzicht in het project. Dat maakt de acceptatie van een nieuwe werkwijze makkelijker. De functionele analyse is een belangrijke stap die je niet mag overslaan.